Főoldal Látogatóknak
A kéktúra mentén, a gótikus úton PDF Nyomtat Email

Ez a vidék elsősorban a természetkedvelők célpontja lehet, annak ellenére, hogy számos történeti, kulturális értékkel is rendelkezik. Kiválóan alkalmas csillagtúrázásra: Putnokon vagy Ózdon megszállva (választhatunk olcsóbb, kollégiumi szállást vagy kempinget, de szállodát is) naponta más-más irányba indulva szerezhetünk élményeket. Az ennél is nagyobb nyugalomra vágyók természetesen találnak falusi szálláshelyeket.

Természetjáróknak

A kistérség közvetlenül határos két, turisztikai szempontból kiemelten fontos területtel: délnyugatról a Bükki Nemzeti Parkkal, Szilvásvárad környékével, északról pedig az Aggteleki Nemzeti Parkkal. Ezt a vidéket 300-400 méter magas, medence jellegű dombságok jellemzik, kellemes és látványos gyalogos és kerékpáros túraútvonalakat kínálva. Az országos kéktúra Gömörszőlősnél éri el a kistérséget és Keleméren át a Mohos-tavakat érintve érkezik Putnokra, majd Sajóvelezd határában elhaladva vezet Upponyba, ahol a sziklaszoroson át hagyja el a térséget.

Az Ózdi-dombvidék Borsodnádasd, Arló és Domaháza közötti területe része a Tarnamenti Tájvédelmi Körzetnek. A régió délkeleti részén emelkedik az upponyi vonulat, amely fő magját alkotja a Lázbérci Tájvédelmi Körzetnek. Ez utóbbinak része a gyönyörű látványt nyújtó Lázbérci-tó (amit érint az országos kéktúra is). Itt horgászni is lehet, akárcsak a Hangonyi- vagy a Borsodnádasdi-tavakban. A suvadással keletkezett, szem- és lélekpihentető környezetben fekvő Arlói-tóba is érdemes bedobni a pecabotot, de ez már fürdőzésre is csábít a nyári melegben. Egészen más miatt különlegesek a keleméri Mohos-tavak: területükön több jégkori maradványnövény és növényi ritkaság él.

Kulturális kínálat

Itt található az országos hírű, román-gótikus stílusú szentsimoni templom, amit 1423-ból származó festett falképsorozata és 1650-ben készült kazettás mennyezete tett igazán ismertté – és amit érint a szlovák és magyar területen lévő építészeti emlékeket felfűző Gótikus út is. De látható itt számos más, festett famennyezete és építészeti részletei miatt is értékes templom, ma különböző célokra hasznosított kastély, számos, a helyi értékeken túlmutató múzeum, galéria és tájház is.

Egyedi érték a Szeleczky Zita Emlékház Nekézsenyben, Gömörszőlős, amit nemcsak népi építészeti emlékek tesznek érdekessé, de az ott folyó hagyományőrzés, illetve a miskolci Ökológiai Intézetnek a fenntartható fejlődést szolgáló munkája is. És természetesen az ipartörténeti emlékek (ezeket a Vaskultúra útja fűzi fel): az ózdi és borsodnádasdi gyárak köré épített telepek különleges miliőjű házsorai, tiszti lakásai, az eredeti pompájában és funkciójában látható ózdi Olvasó és Kaszinó. És persze a védett ipari értékeke is őrző kohászat, ami azonban csak a szeptemberben, a Kulturális Örökség Napjain látogatható.