Főoldal Látnivalók a kistérségben
Gömöri Múzeum, Putnok PDF Nyomtat Email

Az 1986-ban megalakult múzeum helytörténeti, néprajzi gyűjteménye ma már közel 3000 tárgyból áll, jelentős az adattári és fotógyűjteménye is. Két állandó kiállítás a Dél-Gömör öröksége, illetve a Putnok és a Serényi család címet kapta. A múzeum épülete Putnok egyik legrégibb háza. Az 1600-as években épült, a város neves történetírója, Balogh Béla régi vámházként írt róla.

Röviden Gömörről

A Gömör-Szepesi érchegység és a Bükk hegység között elterülő Gömör vármegye déli folyóvölgyeiben a magyarság a kora Árpád-korban telepedett meg.

A történelem viharai ezt a területet sem kímélték, a megrázkódtatásokat a vármegye a XVIII. század közepe táján kezdte kiheverni, leginkább a bányaművesség és a vasdolgozás fejlődött. A XIX. század derekán Gömör – az 1802-ben hozzácsatolt Kishonttal együtt – már az ország legiparosabb megyéje volt. Virágzott a földművelés, az állattenyésztés, illetve a rájuk épülő kereskedem is, a Sajó völgyén halad ugyanis a Felvidéket az Alfölddel, Erdéllyel összekötő egyik legfontosabb kereskedelmi útvonal.

A trianoni békeszerződés után a történeti vármegye 281 településéből mindössze 21 került Magyarországhoz. Ezzel Gömör mint önálló vármegye megszűnt, de magyarlakta területét továbbra is néprajzilag önálló tájegységként kezeli a kutatás.

A tárlatról

A kiállítás első terme egy régi térképpel, illetve Ráczi Győző magángyűjteményéből való képeslapokkal mutatja be Putnok korábbi arcát. Itt rendezték be a városért sokat tett Serényi családot bemutató tárlatrészt is: a falakon a Serényi család leszármazottait ábrázoló festményeket, valamint egy Serényi szalongarnitúrát láthat a látogató.

Külön helyiséget kaptak a gömöri hagyományos mesterségek. Gömöri ácsolt ládát (szuszéket) valamint gömöri textíliákat, a szövés-fonás eszközeit mutatják be. Külön egységet képeznek a kerámiák: a gömöri fazekasság első írásos emlékei, a XVI. századból maradtak fenn. Legismertebb gömöri fazekas termék volt a keskeny fenekű, kerek hasú fazék (vászonfazék, vagy ahogy az Alföldön nevezték: tót fazék.)

Egy külön teremben Tóth Sándorné Horányi Ilus bábművész bábuit láthatja a látogató. A népművészet mestere volt - mesehős és bábos tündér egy személyben. A terem másik oldalán a Ragályban élt Hárskúti Imréné tojásdíszítő írózott gömöri hímes tojásai szerepelnek. A gyufaszál-vonalkákból, apró, elvékonyodó húzásokból előálló minták: leveles, párosával záródó szívformák, virágok, forgók és Nap motívumok.

Az utolsó terem egy polgári szobabelső részlete: asztal a három székkel, amely ifj. Fazekas György ajándéka.


Cím: Putnok, Serényi tér 10.
Tel.: 48/430-292
E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.
Nyitva: július 1-szeptember 1.: K-P 10-16, Szo. 10-14; szeptember 1-július 1.: K-P 10-16