Sikeres tervezés – 4,3 milliárd forint jut a kistérség fejlesztésére PDF Nyomtat Email

Elfogadta az Ózd Kistérségi Társulás által kidolgozott programcsomagot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, így az elkövetkezendő hónapokban 4,3 milliárd forint jut majd a helyi gazdaság dinamizálására, a foglalkoztatás bővítésére, a társadalmi és földrajzi mobilitásra. Pihenésre azonban nincs idő, a projektek részletes kidolgozására csupán néhány hét áll rendelkezésre.

A kormány 2007 végén jelölte ki az ország lakossága egytizedének otthont adó 33 leghátrányosabb helyzetű kistérséget, és indított számukra fejlesztési programot Nem mondunk le senkiről címmel. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársa, Takács Patrícia június 23-án a Kaszinó tükörtermében nyújtotta át Benedek Mihálynak, az Ózdi Kistérség Többcélú Társulás elnökének azt az oklevelet, amely a program tervezési szakaszában mutatott tevékenységet ismeri el (képünkön). Orgován Alexandra, a fejlesztési ügynökség kistérségi koordinátora az összejövetelen úgy fogalmazott: a program nehézkesen indult, ám az elmúlt év végén oly módos felgyorsult, hogy egy kivételével valamennyi térségi elképzelést elfogadta a bíráló testület. Kezdődhet a valódi tervezési szakasz, hisz a kistérségnek a közös projekteket, illetve a települési önkormányzatoknak, vállalkozóknak pedig az egyéni programokat kell kidolgozniuk.

Benedek Mihály szerint az elmúlt két és fél év sok idegességgel és még több munkával telt, hiszen a 4,3 milliárd forintból olyan fejlesztéseket kell generálnia a 29 településnek, amelyek az ott élők komfortérzetét erősíthetik. Az elnök azt reméli, hogy a fejlesztési bizottsággal, valamint a polgármesterekkel közösen egy olyan megállapodást tudnak megkötni, melynek eredményeként a rendelkezésre álló pénzösszeg teljes egészében lehívható lesz, és jövő tavasszal elindulhat a tényleges munka.

Takács Patrícia, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkatársa a tanácskozáson elmondta: közös érdek, hogy a projektek megvalósítása gyorsan és zökkenőmentesen haladjon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a benyújtandó dokumentumok elkészítésében a koordinátorok az összeférhetetlenségi szabályok miatt nem vehetnek részt, ezeket a feladatokat a projektgazdáknak továbbra is saját felelősségükre kell elvégezniük.