Főoldal Látogatóknak
Ózd - Civil társadalom PDF Nyomtat Email
Tartalom
Ózd
A város fejlődése
Gazdaság
Városüzemeltetés
Infrastruktúra
Egészségügyi és szociális intézmények
Oktatás, kultúra
Sportélet
Civil társadalom
A város kapcsolatai
A település értékei


Ózdon a XIX. századra visszanyúló hagyományai vannak a civil kezdeményezéseknek. A vasgyárhoz kapcsolódóan a dolgozók kérésére 1884-ben létrejött rövidített nevén az Ózdi Gyári Olvasó Egylet, amely több nagyhírű művészeti csoportnak adott otthont székházában. Az elmúlt rendszerben szakszervezeti művelődési házként továbbra is a művelődést szolgálta, majd falai között 1990 decemberében megalakult az Ózdi Olvasó Egyesület. Az új rendszerben az átalakulás nehéz körülményei között a civil szerveződések és az új vállalkozások már tovább nem tudták fenntartani az egyesületet, ezért több mint 110 éves működés után 1999. január 1-jével felszámolták.

A művészeti csoportok közül több a város művelődési központjában, vagy önállóan, körök, klubok, illetve egyesületek formájában működik ma is. A nagy múltú együttesek tovább élnek a Városi Vegyeskar, a Gyermekkórus, a Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Fúvószenekara, a Képzőművészeti Egyesület tevékenységében. Színesíti a kulturális életet a Bárka Színpad, az Amatőr Írók és Költők Regionális Csoportja, a Régi Zene Alapítvány. A városban hagyománya van a Nyugdíjas Klubnak, a Városszépítő egyesületnek, a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság Ózdi Csoportjának, de megalakult a Vállalkozók Klubja is.

Arra is van példa az Ózdi Velence Egyesület esetében, hogy egy építészeti értékkel rendelkező lakótelep megmentése érdekében szövetkeztek. A településrészek közül egyre többen évente visszatérően hagyományápoló rendezvénysorozatot szerveznek, ilyenek a Susai, Szentsimoni Sajóvárkonyi, Bolyki Napok. Minden év júniusában több napos rendezvény az Ózdi Napok, széleskörű érdeklődésre számot tartó kulturális programmal, amelyre meghívást kapnak a testvérvárosok, települések is.

Az önkormányzat is kiemelt figyelmet fordít a civil szervezetekkel való együttműködésre és a támogatásukra. Ezt jelzi a 2004. májusában megnyílt Civil Ház, amely az Olvasó átadása után a művelődési központ egykori épületébe költözött, ahol a különböző rendezvény- és klubtermek mellett színházterem is rendelkezésükre áll. A ház infrastruktúrája segíti a szociális, egészségügyi, ifjúsági, kulturális és sport területek civil szerveződéseit.