Főoldal Látogatóknak
Ózd - Sportélet PDF Nyomtat Email
Tartalom
Ózd
A város fejlődése
Gazdaság
Városüzemeltetés
Infrastruktúra
Egészségügyi és szociális intézmények
Oktatás, kultúra
Sportélet
Civil társadalom
A város kapcsolatai
A település értékei


A szervezett sportélet kezdetének 1909. május 20-át tekinthetjük, amikor a vasgyárban megalakult a labdarúgó szakosztály. A vasgyáron kívül a községben is szerveztek sportkört, ez Marosi Tóth János nevéhez fűződik, aki megalakította a labdarúgó, az asztalitenisz, a sakk és a kerékpáros szakosztályokat. Az úszóélet megindulását az 1905-ben megépült gyári fürdő úszómedencéje tette lehetővé. Ózd sportéletében a II. világháború utáni időszak legjelentősebb eseményét 1958-ban a stadion felépítése jelentette, amely az Ózdi Kohászati Üzemek kezelésében az Ózdi Vasas sportkört szolgálta. Korszerű felszereltsége és későbbi bővítése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a labdarúgás mellett egyéb sportágak is fejlődjenek, így a kézilabda, atlétika és a teke. A jobb körülmények az eredményekben is jelentkeztek, így 1961-ben a labdarúgók bejutottak a legmagasabb bajnoki osztályba, az NB I-be. A női kézilabdázók és férfi tekézők már korábban elérték ezt a szintet. Az egyesület sportolói eredményeikkel nemzetközi hírnevet is szereztek, több világbajnok és olimpikon jelzi az ózdi sportolók sikerességét.

Újabb lehetőségeket teremtett az 1991-re felépült Városi Sportcsarnok, az iskolai testnevelés, a városi verseny- és szabadidősport meghatározó színtere. Nagy előrelépést jelentett az új tanuszoda megépítése, mely a 100 éves Gyári uszoda örökébe lépett. A négypályás, 25x12,5 méteres mellett helyet kapott egy 6x12,5 méteres beszoktató medence is. A kiszolgáló egységeken túl pezsgőfürdő, szolárium, szauna, illetve bowling- és két fallabdapályát is várja az épületben a sportolni vágyókat.

Az utóbbi években a diáksportban és az egyéb korosztályos versenysportokban országos és nemzetközi versenyekkel sikerült a városra irányítani a sportkedvelők figyelmét.