Főoldal Látogatóknak
Uppony - A település értékei PDF Nyomtat Email
Tartalom
Uppony
Gazdaság
Infrastruktúra, ellátórendszer
Kultúra, sport
A település értékei


Az Upponyi-völgyben megépített Lázbérci-víztározó hatmillió köbméter víz tárolására alkalmas és a horgászok körében igen kedvelt. Az 1975-ben létrehozott Lázbérci Tájvédelmi Körzet szinte páratlan természeti értékeket őriz, kellemes környezetet biztosít a pihenni vágyók és a turisták számára. A terület nemcsak értékes, de gyönyörű látványt is nyújt a hegyek közé beékelődött vízfelület.

A hegység geológiailag legértékesebb és egyúttal legszebb része a 400-500 méter hosszúságú Upponyi-sziklaszoros. Mészkőoldalával, karsztos jellegű, meredek sziklafalával és kőfülkéivel különleges élmény. A területet érinti az országos kék túra is.

A Mál-oldali pincéket az 1800-as évek közepétől kezdték használni. Szép látványt nyújt a házak fölé magasodó domboldalban a négy egymás fölötti pincesor.

Római katolikus templomát 1806–1807-ben építtette az egri szeminárium Horak Vencel várkonyi kőművessel. Védőszentje Szent Cecil. A fából készült XVIII. századi oltár festését és aranyozását Dobronovszky András egri képíró készítette 1809-ben.

Uppony határában két várat is találni. A földvár a sziklaszorosban, a Vízköz-hegy csúcsa alatti teraszon épült. A Dedevár hegykúpja a szűk sziklaszoros után meredeken emelkedik ki, és csaknem elzárja a völgyet. A vár természetes védelmi rendszere igen kedvező, északi és déli oldalán meredek sziklafal határolja. A községben a vasművességnek a középkorból vannak nyomai. Régészetileg megvizsgált bányáit a X-XII. században már művelték.