Főoldal Látogatóknak
Sáta PDF Nyomtat Email
Tartalom
Sáta
Gazdaság
Infrastruktúra, ellátórendszer
A település értékei

A község Ózdtól 15 kilométerre délkeletre, az Upponyi-hegység peremén, a Csernely-patak mellékvölgyében épült fel, alacsony középhegységektől övezve. Ózdtól kanyargós mellékúton érhető el, de megközelíthető Putnok és Szilvásvárad felől is. Az Eger-putnoki vasútvonal határában halad át, így vasútállomással is rendelkezik.

Valószínűleg személynévből kapta elnevezését a XI. században. Már a XIV. században is fontos volt centrális helyzete a vidéken, így heti vásárt tarthattak. A XVI. század közepén a térség legnagyobb községei közé emelkedett – ám a török előbb elpusztította. Az újjáéledt falu birtokosa a Vay, illetve a Platthy, Rajcsányi, az Ágoston, végül a Fáy család lett. A ma Fáy-kastélyként ismert épületet is eredetileg a Platthyak emelték.

Sáta a két világháború között viszonylag fejlett község volt. A lakosság döntően őstermelésből élt, de vállalkozók is voltak, sőt nagyobb ipari üzem, cementárugyár is működött. A három különböző helyen lévő régi borospincéi egykor volt régi kiterjedt szőlőtermelésre mutatnak. Később lakói döntően a környező ipari üzemekbe, bányákba jártak dolgozni, ezek megszűntével nehéz helyzetbe kerülve.

 

Településtípus: község
Lélekszám: 1215 fő
Polgármester: Szalmás Zsoltné
Jegyző: Antal Mária
Polgármesteri Hivatal: 3659 Sáta, Széchenyi István utca 19.
Telefon: 48/438-001
Fax: 48/438-001
E-mail: polghivsata@mail.3c-hungary.hu