Főoldal Látogatóknak
Nekézseny - A település értékei PDF Nyomtat Email
Tartalom
Nekézseny
Gazdaság
Infrastruktúra, ellátórendszer
A település értékei

Szeleczky Zita színésznőt 1999. augusztus 3-án végakaratának megfelelően Nekézsenyben, a családi sírkertben helyezték örök nyugalomra. Az emlékház a művésznő 27 filmben, valamint számtalan színpadi műben nyújtott alakításának állít emléket. A kiállítás személyes tárgyakon, jelmezeken, fényképeken és dokumentumokon keresztül mutatja be Szeleczky Zita életútját. A tárlat anyaga gyűjtőktől, az érdi önkormányzat gyűjteményéből, valamint a Színháztörténeti Intézettől származik. Az emlékház a művésznő 90. születésnapja, 2005. április 20. alkalmából nyílt meg.

Nekézsenyben született Balogh Béni író 1922-ben. Itt töltötte gyerekkorának 13 esztendejét. A sárospataki református tanítóképző után továbbtanult és magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett. Először Ózdon, majd Pest megyében és Budán tanított. Írt elbeszéléseket, regényeket, mondákat, meséket, mesejátékokat. Legtöbb írásában Észak-Magyarország változatos tájain játszódó történelmi eseményeket eleveníti meg. A 2006-ban megnyitott emlékhely fotókon mutatja be életútját, kiállított személyes tárgyait.

Nekézseny az Upponyi-hegység jelentős részére kiterjedő, 1975-ben alapított Lázbérci Tájvédelmi Körzet keleti szélén helyezkedik el. Az egybefüggő erdőség, a páratlan sziklaalakzatok és a távolabbi sziklaszoros a tóval a szép természeti környezeten túl is számtalan értéket rejt.

A jelenlegi református templom alapkövét 1816. június 22-én rakták le a falu közepén. Az alapkő elhelyezésénél jelen volt József nádor, királyi herceg felesége, Hermina, császári és királyi hercegasszony. A belső egyhajós kazettákra osztott fa mennyezettel. A nyugati oldalon fekete márványlapon az első világháború 21 hősi halottjára emlékeznek.