Főoldal Látogatóknak
Kissikátor PDF Nyomtat Email
Tartalom
Kissikátor
Gazdaság
Infrastruktúra, ellátórendszer
A település értékei

A község Ózdtól 18 kilométerre délnyugatra található, a Hangony-patak mellékvölgyében. Területét északnyugaton Szlovákia országhatára zárja le. Csak az Ózd–Domaháza közötti közútról leágazó bekötőúton közelíthető meg. Vasútvonal nem érinti, a legközelebbi vasútállomás Ózdon található.

A jelenleg 10,38 km2 közigazgatási területű település viszonylag későn alakult ki, a neve 1455-ben tűnt fel először nemesi névben. A törökök Sikátort is elpusztították. 1848-at követően Domaházával együtt Gömör-Kishont vármegyéhez kapcsolták, csak 1861-ben tudták elérni, hogy a község újból Borsod megyéhez tartozzon. 1904-ben, az egyező nevű községek elnevezéseinek rendezésekor került a Sikátor elé a „kis” jelző, ám a lakosság egy század múltával is csak Sikátorként emlegeti.

A mezőgazdaságból élő település lakói a XX. század első harmadában kezdtek mindinkább az ózdi vasgyárban munkát vállalni. Annak leépülésével azonban nem roppant össze a település, a további fejlődés útját pedig az erdei növények hasznosításában, illetve a falusi turizmusban látják. Hagyományt teremtettek a falunappal egybekötött Gombafesztivállal, amit minden év június utolsó szombatján tartanak. Testvértelepülési kapcsolatot ápolnak a szlovákiai Détér községgel, ennek keretében kölcsönös gyermeküdültetést is végeznek.

 

Településtípus:
község
Lélekszám: 315 fő
Polgármester: Kocsik László
Jegyző: Henyecz Sándorné
Polgármesteri Hivatal: 3627 Kissikátor, Táncsics út 51.
Telefon: 06-48-546-512
Fax: 06-48-546-513
E-mail: postmaster@kissikator.t-onlinehu
Honlap:
www.kissikator.hu