Főoldal Látogatóknak
Járdánháza - A település értékei PDF Nyomtat Email
Tartalom
Járdánháza
Gazdaság
Infrastruktúra, ellátórendszer
Kultúra
A település értékei


A római katolikus templomot 1742-ben építették a hívek adományából. Az Angyalok Királynéja születése tiszteletére szentelték fel. 1874-ben új tornyot építettek hozzá. A kis templom kiemelkedő egyházművészeti emléke a faragott márványoszlopon lévő keresztelőkút.

Történelmi tény, hogy IV. Béla a muhi pusztánál elszenvedett vereség után a tatárok elől kis csapatával északnak, a Sajó völgyén és a Bükk erdős vidékén keresztül menekült üldözői elől. Sem írásos, sem tárgyi bizonyíték nincs arra, hogy a Hódos- és a Hangony-völgyén is keresztülhaladtak volna, mégis él erről a legenda. Járdánháza határában a Királyszállás pusztán egy 1874-ben állított kápolna emlékeztet arra, hogy a tatárok elől menekülő király e helyen tartott pihenőt.

A Tarnavidéki Tájvédelmi Körzethez tartozó Gyepes-völgy igazi érték a természetet ismerő érdeklődők számára. A védett növények és gazdag állatvilága egyedivé és rendkívülivé teszi a területet. A völgy aszfaltozott erdészeti útja lezárt az autósforgalom elől, ami lehetővé teszi a zavartalan túrázást és figyelmes szemlélődést. Két vadászház is várja a sportolni, pihenni vágyókat.