Főoldal Látogatóknak
Járdánháza - Kultúra PDF Nyomtat Email
Tartalom
Járdánháza
Gazdaság
Infrastruktúra, ellátórendszer
Kultúra
A település értékei


A település a hagyományait rendezvényeivel és a lakosok kulturális tevékenységével is igyekszik megőrizni. A Vadvirág Asszonykórus a térségi és megyei rendezvények sikeres fellépője, a Diósgyőri Alapfokú Művészetoktatási Intézet keretén belül hagyományápoló tánccsoport tevékenykedik, amely a helyi rendezvények sikeres szereplője. Élő népszokás a farsangi kultúrkörhöz tartozó Kiszebáb-égetés, a terményáldás a IV. Béla kápolnánál. Évente visszatérő rendezvény a Népdalkórusok találkozója, a IV. Béla emléknap. Terveik között szerepel a szüreti ünnepségek megrendezése.

A községben több népi mesterséget művelő kézműves tevékenykedik, Vitéz József tőröket, történelmi fegyvereket készít, Csépányi Viktor és Horváth Tibor fafaragással foglalkozik, Murányi Ferenc kisállat-preparátor, Svikruha Sándorné pedig fest. Számon tartják a település neves szülötteit, mint dr. Lux Elvira szexuálpszichológust, vagy Almási Zoltán sakk-nagymestert.

Aktív kapcsolatot tartanak a székelyföldi Csíkszentmadaras településsel, amelyet testvér-települési kapcsolattá szeretnének fejleszteni kulturális és gazdasági területen is.