Főoldal Látogatóknak
Hangony - A település értékei PDF Nyomtat Email
Tartalom
Hangony
Gazdaság
Infrastruktúra, ellátórendszer
Kultúra, sport
A település értékei


Hangonyban több szép, megtekintésre érdemes kúria is épült. Kiemelkedik közülük a Somoskőy Kálmán által 1872-ben építtetett kúria (Rákóczi út 161.).

A népies barokk stílusú római katolikus templomban művészi értéket képvisel a főoltárkép, mely Sajóssy Alajos neves budapesti festőművész alkotása 1899-ből. A freskók 1953-ban készültek, Heintz Henrik festőművész alkotásai. A kovácsoltvas készítmények (a főoltárkép kerete, a szentélyrács, keresztelőkút stb.) Tóth Gyula képzőművész és Farkas Sándor iparművész alkotásai.

A régi polgármesteri hivatal melletti park szélén egy bazaltkőből faragott emlékoszlop a község kövesútját kiharcoló plébános emlékét őrzi, 1911-ben állították.

A Hangonyiak 1368-ban a Berény vára melletti Barát-völgyben Szent Anna tiszteletére pálos rendi szerzeteseket telepített, megépíttették a monostort és annak templomát. Ezek az 1560-as években elpusztultak. Ma az épületek nyomai látszanak a völgyben, a halastavak, a duzzasztógátak és árkok vonalai megtalálhatóak.

A község határában két vár is épült. Berény várának területét csak a felületi domborzati viszonyokból lehet sejteni a hegycsúcson. A Birinyi vár melletti 300 méteres magaslatot nevezik Pogányvárnak.

Holló Barnabás a századforduló egyik jelentős szobrásza Alsóhangonyban született 1865. május 16-án. Első kiemelkedő alkotása a Magyar Tudományos Akadémia külső falába illesztett emléktábla. 1914-ben a II. Rákóczi Ferenc kassai síremlékére meghirdetett pályázat első helyezettje volt. Az emlékszobrai többségében közterekre készültek, alakjai a magyar történelemből vett személyek.

Az első világháborús hősök emlékművét 1934-ben állították fel a községben.