Főoldal Közoktatás - kultúra Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer
Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer PDF Nyomtat Email
Tartalom
Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer
Integrált könyvtári rendszerautomatizálás és „mozgókönyvtári” feladatok
Elvégzett feladatok 2007. október 1-től 2008. november 30-ig
Új könyvtárak, megújult szolgáltató helyek a térségben
Néhány olvasásnépszerűsítő és szakmai program
A jövő feladatai
A 2005-ben létrehozott Ózd Kistérségi Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) működtetése az azóta eltelt négy évben hozzájárult a fenntartó önkormányzatok számára kötelező nyilvános könyvtári alapfeladatok magasabb szintű ellátásához, teljessé tette a könyvtári szolgáltatások körét az ózdi kistérség valamennyi településén.

A KSZR működtetése az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtár és az Ózd Kistérség Többcélú Társulása közötti megállapodás, valamint az ezt követő települési önkormányzatokkal kötött, visszavonásig érvényes szerződés  alapján folyik. A megállapodás nemcsak a szakmai feladatellátást, hanem a pénzügyi feltételeket és azok ellenőrzését is szabályozza. A mindenkori Költségvetési törvény szerinti mozgókönyvtári támogatás felhasználása a Társulási Tanács által elfogadott költségvetés szerint történik. Mint szolgáltató könyvtár rendszeresen beszámolunk a Társulási Tanácsnak az ózdi kistérség könyvtári szolgáltatásának helyzetéről, az elvégzett munkáról, és a következő időszak soron következő feladatairól. Emellett minden év elején írásban elküldjük beszámolónkat minden települési önkormányzatnak az előző évben végzett munkáról, valamint igény szerint külön írásos anyagokat készítünk az egy-egy településen felmerülő, a könyvtári szolgáltatás érintő problémák megoldásához.

E jelenlegi beszámolóban örömmel adhatunk számot arról, hogy Bükkmogyorósd település idei évi belépésével – mellyel 24-re emelkedett a mozgókönyvtári feladatellátásban résztvevő önkormányzatok száma – teljessé vált a könyvtári szolgáltatások köre az ózdi kistérségben.

Mindezek alapján jelenleg az ózdi kistérségben három városi könyvtár – Ózd, Borsodnádasd, Putnok –, két községi könyvtár – Arló, Hangony – és huszonnégy könyvtári szolgáltató hely biztosítja a könyvtári szolgáltatást.

A KSZR működése két fontos szakmai terület erősítését szolgálja:

- egyrészt egységes módon működtetett automatizálási rendszer épül,

- másrészt ún. mozgókönyvtári ellátás segítségével minden településen biztosítja a könyvtári szolgáltatások igénybevételét.