Főoldal Látogatóknak
Borsodnádasd PDF Nyomtat Email
Tartalom
Borsodnádasd
Gazdaság
Infrastruktúra, ellátórendszer
Kultúra, sport
A település értékei

A város Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén, Ózdtól 16 km-re délre, a Hangony-patakba torkolló Hódos-patak völgyében épült fel. Területe határos Heves megyével. Az Ózdról Bátonyterenyén át Budapest felé vezető 26-os számú főúton érhető el. Vasútvonal nem érinti, a legközelebbi vasútállomás Ózdon található.

Azon települések egyike, amelyet a tatárjárás után egy olyan népcsoport hozott létre, amely búvóhelyét hosszabb ideig megtartotta, és végül állandó lakóhelyévé tette. 1903 előtt hivatalosan Nádasdnak nevezték, ezt követően kapta a Borsodnádasd elnevezést. A XIX. század közepétől a XX. század utolsó harmadáig a szénbányászat és az országos hírű lemezgyár határozta meg az életét. Ez utóbbi vízszükségletének biztosítására hozták létre 1887-ben a Felső-tavat, 1913-ban pedig az Alsó-tavat – ezek a város belterületén biztosítanak ma is szép természeti környezetet és kiváló lehetőséget a horgászásra.

A település 1927-ben és 1971-ben is nagyközségi rangot kapott. A köztársasági elnök 2001. július 1-jével várossá nyilvánította.

Településtípus:
város
Lélekszám: 3217 fő
Polgármester: Kormos Krisztián
Jegyző: Burkovics Róbert
Polgármesteri Hivatal: 3671 Borsodnádasd, Alkotmány út 3.
Telefon: 48/542-010
Fax: 48/542-013
E-mail: phbn@t-online.hu
Honlap: www.borsodnadasd.hu