Főoldal Látogatóknak
Arló - A település értékei PDF Nyomtat Email
Tartalom
Arló
Gazdaság
Infrastruktúra, ellátórendszer
Kultúra, sport
A település értékei


A millecentenáriumi park és emlékmű - a földbe szúrt szablyaA 338 méter magas Csahó-hegy déli oldala az alábányászás miatt először 1863-ban, majd 1910-ben és 1929-ben megismétlődve egy 300 méternél hosszabb, 50-60 méteres függőleges szakadásfal mentén lecsúszott. A homoktömeg eltorlaszolta a Szohony-patak völgyét, így mintegy 25-30 holdnyi területű rét és szántóföld került víz alá, létrehozva a páratlan szépségű Arlói-tavat. A tó partján napjainkra pihenőházak és horgásztanyák sora épült meg. A közművesített telkek rendelkeznek ivóvíz-, gáz-, kábeltévé-, telefonbekötési lehetőséggel is. A tó fürdésre, horgászásra és evezésre nyújt lehetőséget. A területet az önkormányzat védetté nyilvánította.

A Gyepes-völgy igazi érték a természetet ismerő érdeklődők számára. A völgyfenéken csörgedező patak és a kapcsolódó vizes rétek, égeresek olyan páratlan élőhelyet biztosítanak növénynek, állatnak egyaránt, ami egyedivé és rendkívülivé teszi a területet. A völgy aszfaltozott erdészeti útja lezárt az autósforgalom elől, ami lehetővé teszi a zavartalan túrázást és figyelmes szemlélődést. Két vadászház is várja a sportolni, pihenni vágyókat.

Az 1486-ban, gótikus stílusban épült templom oldalkápolnájának pálcatagos, csúcsíves kapuja ma is eredeti állapotában látható. Látható itt az egri székesegyház Szent Mihály-képének másolata széles barokk rámában. Ez a Hódos-völgyének legrégebbi temploma, műemléki védelem alatt áll.

A Gyepes-völgy egy mellékvölgyében telepített gyümölcsös közepén, Ivánka-pusztán található a - helyben kastélyként emlegetett - vadászház. 1910 táján épült a jelenleg szolgálati lakásként működő kis, tornyos, műemlék jellegű épület.

A XIX. század építészeti jegyeit még viselő, szinte már egyedülálló épületet az önkormányzat 1994-ben vásárolta meg, és tájházat alakított ki benne. Jelenleg is zajlik a használati tárgyak gyűjtése, berendezése. Szobáiban most elsősorban kézműves foglalkozások zajlanak (gyöngyözés, szövés, bábkészítés, stb.). Az udvarán 1999-ben kenyérsütő kemence épült. Itt áll a községben élő és alkotó Gál János fafaragó mester János vitéz az óriás nyakában című mesefigurája is.

Az Egyetemes történelmi emlékmű, Gál János fafaragó mester munkája, a Polgármesteri Hivatal előtti téren áll, rajta a különböző történelmi korok arlói hőseinek nevei olvashatók.

A falu központjában található Millecentenáriumi park és emlékmű meghatározó eleme a földbeszúrt, székely rovásírásos stilizált szablya, Nagy Ákos alkotása.