Főoldal Látogatóknak
Arló - Gazdaság PDF Nyomtat Email
Tartalom
Arló
Gazdaság
Infrastruktúra, ellátórendszer
Kultúra, sport
A település értékei

A suvadással keletkezett Arlói-tó kedvelt pihenőhelyAz 1990-es években a nehézipar leépítése miatt a munkanélküliség Arlóban is megjelent. Napjainkban az ipart egyetlen fafeldolgozó vállalkozás képviseli. A regisztrált vállalkozásokból 2005-ben 26 társas vállalkozás és 151 egyéni vállalkozás volt. A vállalkozások elsősorban a kereskedelemben és a szolgáltatói szektorban vannak jelen, de aránytalanul oszlanak meg. A kiskereskedelemben a kelleténél több a 21 üzlet és a vendéglátó egység, de ruházati- és cipőbolt nincs. A Gazdabolt kínálata kielégítő.

A privatizációt követően a korábbi termelőszövetkezeti mezőgazdaság összeomlott, ma csak néhány gazda folytat földművelést, gabonát termelnek. A korábbi jelentős állatállomány is drasztikusan lecsökkent. Az erdőbirtokosok területein jellemző a fakitermelés. Összefüggő erdőterület az állami kézben lévő Gyepes-völgyben van, ez erős védelem alatt áll.

Az idegenforgalom gazdaságélénkítő hatásában jelentős fejlődési lehetőséget lát a település. Az Arlói-tó páratlan természeti adottságait kihasználva az üdülőövezet fejlesztése, a kínálat bővítése szerepel a tervek között. A Tarna-vidéki Tájvédelmi Körzet adta lehetőségek, és a jó adottságokkal rendelkező Gyepes-völgyi vadászterület szintén a bővülő idegenforgalom alapja lehet.

Arló gazdasági és kulturális téren testvértelepülési kapcsolatot ápol 2000-tól a gömöri Nústya és 2005-től Beretke, 2001-től pedig az erdélyi Korond településekkel.