Főoldal A kistérség gazdasága A térség gazdasága
A térség gazdasága PDF Nyomtat Email
Tartalom
A térség gazdasága
Mezőgazdaság
Kereskedelem
Népesség
Foglalkoztatottság

A kohászat és a bányászat összeomlása, megszűnése után az utóbbi években érzékelhető fejlődést jelent az új iparágak meghonosodása, az egyéni és kisvállalkozások erősödése, amelynek az Európai Uniós pályázati lehetőségek további lendületet adnak. A térség gazdaságát erősíti az évente megrendezett Gömör Expó és az Ózdi Termékbemutató és Vásár.

A kistérségben a feldolgozóipar fejlődött a legtöbbet, itt figyelhető meg a technológiai megújulás, korszerűsítés, a piaci igényekhez történő rugalmas alkalmazkodás. A fémfeldolgozó-ipar tevékenységi területén a fejlesztések eredményeként érzékelhető a foglalkoztatottak körében a lassú növekedés. Az elektronikai, villamos berendezéseket gyártó területen a régióba települt tőkeerős befektetők – a General Electric, a Saia Burgess – megváltoztatták a térség korábbi arculatát, s megalapozták az ágazat hosszú távú jelenlétét. Az építőanyag-ipart a Serényfalván található, putnoki téglagyár néven ismert üzem képviseli, amely a térség legrégebbi ipari vállalatai közé tartozik.

A magas erdősültség miatt komoly fakitermelő kapacitások épültek ki. A kitermelt fa egy részét a térségben fel is dolgozzák. Az asztalosipari vállalkozások jellemzően Ózdon és Arlóban működnek. Az 1990-es éveket követően a hagyományos textilipari szövetkezetek Ózdon és Putnokon is megszűntek. A varrodákban foglalkoztatottak száma az utóbbi időszakban csökkent, pedig a térségben e szakterületnek komoly tradíciói vannak.

Az élelmiszeripar elsősorban a közvetlen lakossági fogyasztásra szánt, kisüzemi módszerekkel előállítható termékekre koncentrálódik. Nagyobb volumenű élelmiszer-feldolgozás nem alakult ki sem a növénytermesztéshez, sem az állattartáshoz kötődően. A térségben több pékség és tésztagyártó üzem található, ezek főként a helyi igényeket elégítik ki.