Főoldal Projektek Program a leghátrányosabb helyzetű térségben élők felzárkóztatására
Program a leghátrányosabb helyzetű térségben élők felzárkóztatására PDF Nyomtat Email

A 311/2007 számú kormányrendelet a 33 leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérséget komplex programokkal segíti. Az Ózdi Kistérség által nyertes pályázat a TÁMOP 5.1.1-11/1/A-2012-0001 számú projekt, mely a „Komplex gyerekprogram megvalósítása az Ózdi Kistérségben” címet viseli. A 2012. október 1-jén elindult program költségvetése 160 millió forint.

A 24 hónapos projekt célja a leghátrányosabb helyzetű térségekben élők komplex felzárkóztatása, a gyermekek esélyeinek növelése. A programokba minimum 100 fő hátrányos helyzetű gyereket, illetve fiatalt vonnak be, melynek keretében két helyszínen: Sajóvárkonyon és Borsodbótán alakítanak ki egy-egy Biztos Kezdet Gyerek- és Ifjúsági Házat. A program keretében helyi önkormányzatok tulajdonában lévő épületeket újítják fel a projekt költségvetéséből.

nagyításhoz kattintson a képre!A Biztos Kezdet program alapgondolata az egyenlő esélyek megteremtése. Prevenciós program, amelynek segítségével reális lehetőség nyílik az eltérő élethelyzetből induló gyermekek számára a képességeik kibontakoztatására, az esetleges problémák lehető legkorábban történő felismerésére, a korai, célzott képességfejlesztésre, a hátrányos helyzetből fakadó fejlődésbeli elmaradás elkerülésére, a hátrányok mérséklésére, a kirekesztődés megelőzésére.

A Biztos Kezdet Gyerekházba az 5 év alatti gyermekeket és szüleiket várják. A program a szülőkkel való együttműködésre épül, akik gyermekeikkel együtt részt vesznek a gyerekház programjain, ahol megismerkednek a korszerű gyermeknevelési elvekkel, és lehetőségük nyílik a helyi igényeknek megfelelő továbbképzéseken új ismereteket szerezni. A gyermekek számára képesség-kibontakoztató, fejlesztő tevékenységek kerülnek megvalósításra szakemberek segítségével. Fontos eleme a programnak a szakemberek közötti együttműködés, kapcsolattartás biztosítása, amelyre a rendszeres team-megbeszélések alkalmával lesz lehetőség.

Az ifjúsági házakban folyamatosan szerveznek tehetséggondozást, korrepetálást, sportprogramokat. Ezeket kiegészítik gyermek- és ifjúsági programok, személyiségfejlesztő tréningek, hiánypótló, szükségletorientált szolgáltatások, valamint alkalomszerűen preventív célú és toleranciaerősítő tevékenységek. A szabadidő hasznos eltöltését egész évben biztosító ifjúsági házak többek között nyári tábort is szerveznek a fiataloknak.

Elérhetőségek:

Ózd Kistérség Többcélú Tárulása – TÁMOP-5.1.1-11/1/A-2012-0001 projekt

3600 ÓZD, Városház tér 1. | Telefon: 0648 569-266 | Mobil: 0630 8199997
Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.