Főoldal A társulás Általános Kitörés a leghátrányosabb helyzetből
Kitörés a leghátrányosabb helyzetből PDF Nyomtat Email

A foglalkoztatási lehetőségek bővítését, a meglévő vállalatok helyben tartását, újak térségbe vonzását és a képzések fejlesztését tartja a legfontosabbnak az a miskolci tanácsadó iroda, amely az Ózd Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából kidolgozta a térség foglalkoztatási stratégiáját.

2008 novemberében kezdődött „Az Ózdi kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése” című program, amelyet az Európai Unió és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 22 millió forinttal támogat. A szeptember 30-án záruló projekt célja olyan kistérségi szintű fenntartható térségfejlesztési képesség megalapozása vagy megerősítése, amely biztosítja a kistérséget érintő fejlesztések eredményességét, és a helyben élők által is érzékelhetően növeli a közjót. Végső soron a leghátrányosabb helyzetből való kitörést eredményezi.

Az eltelt időszakban több partnerségi rendezvényt szerveztek, és a program része hat kistérségi stratégia kidolgozása is. Ezek közül a gazdaságfejlesztésit már elfogadta a társulási tanács, a foglalkoztatásit az Olvasóban Blascsák Szilvia, az EX-ACT Projekt Tanácsadó Iroda Kft. munkatársa mutatta be a polgármestereknek.

Mint Kriston György szervező elmondta, ezeken kívül készül oktatási-képzési, közlekedésfejlesztési, turisztikai és egészségügyi-szociálpolitikai stratégia. Hangsúlyozta: ezek irányelvek a kistérség részére ahhoz, hogy az adott területen milyen célokat, eredményeket lehet elérni és ehhez milyen intézkedések szükségesek.

A foglalkoztatás bővítését taglaló szakmai anyagot a lehetőségek figyelembevételével készítették el, így minden tervezett intézkedéshez hozzárendelték a pályázati forrást. Most már a pályázatok kidolgozásán és eredményességén van a hangsúly, hogy az elképzelések minél előbb megvalósulhassanak.