Főoldal A társulás Általános Csökkenő lakosság és támogatás
Csökkenő lakosság és támogatás PDF Nyomtat Email

Az önkormányzatoktól 2009-hez képest 120 milliárd forintot vonnak el, vagyis a jövő évben 4,8 százalékkal kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk. Mindez kihat a kistérségi társulások gazdálkodására is, amihez Ózd térségében a csökkenő lakosság miatt kevesebb lesz a normatíva – hangzott el hétfőn a többcélú társulási tanács ülésen.

 

Mindezek tükrében dolgozták ki a 2010. évi költségvetés elveit és feladatait, ahol a központi finanszírozás csökkenése miatt célként a közszolgáltatások színvonalának megőrzését, valamint az intézményrendszer zavartalan működését tűzték ki. Elfogadták az idei év első kilenc hónapjának költségvetési teljesítését, valamint a lakossági létszám fogyása miatt előállt normatívacsökkenést.

Megszavazták egy támogató nyilatkozat kiadását is, amely egy munkahelyteremtő pályázat beadásához szükséges. A VH-G Trans Kft. az Ózdi Ipari Park területén növényi alapú brikettgyártást kíván megvalósítani. A társaság ügyvezetője, Virágh Zoltán elmondta, hogy három éve foglalkoznak a megújuló energiaforrások hasznosításával, amelyhez igazán jó terep Ózd térsége. Olyan speciális fű termesztése folyna, ami a biomassza alapját képezné, tehát nem az a céljuk, hogy minél több erdőt vágjanak ki. A lakosságot úgy tudják bevonni tevékenységükbe, hogy a bevitt hulladékfát, gallyat feldolgozzák, vagyis brikettet készítenek belőle, amit jutányos áron visszaadnak a beszállítónak.

Uppony és Gömörszőlős egymillió forint fölötti összegben kért hitelt a társulástól a működés biztosítására, ám erre a törvények szerint nincs lehetőség. Végül a térségi tanoda miatt bontakozott ki kisebb vita, hiszen a pályázat 478 millió forintról szól, és azt a sajókazai dr. Ámbétkar gimnázium adta be. A pénzek mozgását Papp Anna borsodnádasdi polgármester nyomon szerette volna követni egy Ózd térségi pénzügyi szakemberrel, ám azt a többség leszavazta. Tamás Barnabás, a társulási tanács elnökhelyettese kijelentette: nem lenne szerencsés belefolyni olyan pályázatba, amivel sokan egyébként sem értenek egyet.