Főoldal Látnivalók a kistérségben
Lázbérci-víztározó, Uppony PDF Nyomtat Email

A Lázbérci-víztározó kedvelt kiránduló- és horgászhely. Partján tanösvények haladnak, amelyeken pihenő, tűzrakóhelyeket is kialakítottak. A tengerszint felett 200 m magasságban elterülő érdekes Y alakú tározó 77 ha-os. Természetvédelmi területen fekszik, ezért a látogatására vannak bizonyos korlátozások.

A Bükk északi vonulatához kapcsolódó Upponyi-hegység kristálytiszta forrásait összegyűjtő Bán patak völgyének elzárásával alakították ki a festői fekvésű tárolótavat 1967-69 között. 6,2 millió köbméter vizet tud befogadni, mintegy 100 ezer, a környékbeli településeken lakó embert lát el ivóvízzel.

A Lázbérci-Tájvédelmi Körzet legértékesebb, és a vízminőség megőrzése miatt szigorúan védett része a festői fekvésű, hegyekkel övezett mesterséges tó. Maga a több mint 8 ezer hektáros Lázbérci Tájvédelmi Körzet is elsősorban a víztározónak köszönheti létét. A terület nemcsak értékes, de gyönyörű látványt is nyújt a hegyek közé beékelődött vízfelület.

A vízben fürdeni nem, de horgászni lehet. Hétfőtől péntek estig váltható napijegy. A tó átlagmélysége 7,5 m, ivóvíz tisztaságú vizében a hegyi patakok őshonos halai mind megtalálhatók, közöttük a pisztráng is. Természetesen itt is vannak telepített halak.