Főoldal Látnivalók a kistérségben
Mohos-tavak, Kelemér PDF Nyomtat Email

A suvadással keletkezett két kis lápszem - növényvilága és keletkezési kora miatt is - legértékesebb természeti kincseink közé tartozik. A Kis-Mohos-tó megközelítően 16 ezer éves, a Nagy-Mohos idősebb.

A Mohos-tavak Kelemér határában, a Piroska-hegy nyugati oldalán találhatók, 100 méterrel a Keleméri-patak völgysíkja felett. Mindössze 295 méter tengerszint feletti magasságban keletkeztek, holott máshol – pl. a tajgaövben vagy a Kárpátokban - sokkal hűvösebb, csapadékosabb klimatikus feltételek mellett alakultak ki az ilyen jellegű dagadólápok. A dagadólápokban a nagy mennyiségű víz felvételére képes tőzegmoha és egyéb mohafajok uralkodnak. Gyakran fák is megtelepszenek a területen.

Így a keleméri Mohosok puszta léte is különlegesség, értékét még tovább növelik a jégkorszakból megmaradt, reliktum jellegű növények, mint például a hüvelyes gyapjúsás, mely egyedül itt virít az országban, vagy a kereklevelű harmatfű, a tarajos pajzsika, a molyhos nyír, a gyapjasmagvú sás és a vidrafű.

A keleméri Mohosok egykor úszólápok voltak, az 1922-es lecsapolási kísérlet azonban elősegítette a feltöltődési folyamatok felgyorsulását. A láp eredeti jellegét veszélyeztető folyamatok ellensúlyozására természetvédő táborok szerveződtek, és elkészült a rekonstrukciós terv is.