Főoldal Látnivalók a kistérségben
Gyári köz- és lakóépületek, Ózd PDF Nyomtat Email
Tartalom
Gyári köz- és lakóépületek, Ózd
Tiszti Kaszinó, Olvasó
Nagyiroda, Gyártelepi Iskola
A munkáskolóniák gyűrűje

A Tiszti Kaszinó (1884), a Gyártelepi Népiskola (1896), a gyári uszoda (1905), az Olvasó Egylet székháza (1923-24) – mind önmagában is értékes épület. A törzsgyár műemléki épületeivel, illetve a gyári tiszteknek, munkásoknak kialakított telepekkel együtt a XIX-XX. század fordulója iparosodó településeinek különleges stílusát, hangulatát őrzik.

Az egykori törzsgyár területén ma Ipari Park működik, ahol számos működő és használaton kívüli építmény található. Ezek közül kiemelendő a négy műemléki védés alá került épület: a Gyári uszoda, a Téglagyár, a Fúvógépház és a Finomhengermű épülete.

A Gyári uszoda száz évig szolgálta a várost, napjainkban zárva van, felújításra vár. Épületét 1905-ben emelték Szvoboda Gyula tervei alapján, eklektikus, neobarokk stílusban. Ez volt Magyarország első vidéki fedett uszodája! 1978-ban nagyszabású átalakítási munkákat végeztek az épületen, mely során az uszodatér jellegében változatlan maradt, de a fürdő tömbje nagymértékben átalakult. Az eredeti - rizalit- és pillérosztással tagolt tégla - homlokzati kialakítást az uszodatömb őrzi, melynek falában színes üvegezésű csarnokablakok találhatók. A belső teret a csúcsíves álmennyezet gazdagítja.

A törzsgyár-menti Gyár út mellett épültek fel a vállalat legfontosabb középületei, melyek közül négy - a Tiszti Kaszinó, az Olvasó Egylet Székháza, a Városi Múzeum (egykori Gyártelepi Iskola) és a Labor irodaház - szintén műemlékké vált.