Főoldal Látnivalók a kistérségben
Római katolikus templom, Ózd-Szentsimon PDF Nyomtat Email

A román-gótikus stílusú templom, az 1300-ból, illetve 1423-ból származó festett falképsorozata, és az 1650-ben készült kazettás mennyezete országos viszonylatban is kiemelkedő értékű.

A templomot az 1200-as években építtette a Balog nemzetség román stílusban, Júdás és Simon apostolok tiszteletére. Ez az egyedüli település a völgyben, amely egyháza védőszentje nevét viseli. Ugyanis a községet az első írásos emlék még Hangony-pusztaként említi, ami jelzi, hogy eredetileg az őseredetű Hangonyi-nemzetség szállásföldjéhez, foglalásbirtokához tartozott. A Balog-nemzetséghez tartozó rimaszécsi Szécsiek királyi adományként szerezték meg a területet a XII. század végén, és 1214-ben már a nemzetség pusztája állt itt. A Balogok a terület megszerzése után rögtön templomot emeltek és a falut is ekkor kezdték a templom védőszentjéről megnevezni.

Az eredeti épületet a XIV-XV. században gótikus stílusban átalakították, ekkor készültek azok a freskók, amelyek töredékei a későbbi átalakításokkor kerültek felszínre, és amelyek az épület kiemelkedő értékei.

A képek Keresztelő Szent Jánost, a sárkánnyal küzdő Szent Györgyöt, a királyok imádását fogadó Madonnát és a megfeszített Krisztus siratását ábrázolják.

A templombelső jelentős értéke az 1650-ben készült, 24 nagyméretű táblából álló, gótikus elemekkel átszőtt késő reneszánsz kazettás famennyezet. A feliratos tábla szerint ezt Stephanus Lévay és Stephanus Comaromy készítette.

Figyelmet érdemel a százéves vörösréz keresztelőkút, valamint a több mint kétszáz éves barokk orgona is. A festett barokk orgonakarzat 1750-ben készült, kortársuk a barokk oltár és a faragott szobrokkal gazdag szószék is.

Az oldalainál és sarkainál támpillérekkel megerősített, a bejárat fölött nyolcszögtornyos templom a környék legrégebbi műemlék épülete. Része a szlovákiai rimaszombati járás és Borsod-Abaúj-Zemplén megye értékeit bejáró Gótikus útnak.

 


Cím: Ózd-Szentsimon, Barátság út 2.
Tel.: 48/472-954
Nyitva: bejelentkezéssel látogatható