Főoldal Látnivalók a kistérségben
Gótikus templom, ipari emlékek, természeti kincsek PDF Nyomtat Email

A kistérség számos látnivalója közül itt azokat mutatjuk be részletesen, amelyek regionális vagy országos jelentőségűek. A többi kulturális, történeti, természeti értékről az egyes településeknél, a Település értékei cím alatt írunk.

Múzeum, kiállítóhely
Épített örökség  
Természeti érték
» Városi Múzeum,
   ipari skanzen, Ózd

» Római katolikus templom,
   Ózd-Szentsimon

» Mohos-tavak,
   Kelemér 

» Gömöri Múzeum, Putnok
» Körtemplom, Kissikátor
» Lázbérci-víztározó
» Holló László Galéria, Putnok
» Vay-kastély, Dubicsány
» Upponyi-szoros
» Szeleczky-emlékház, Nekézseny
» Serényi-kastély, Putnok
» Arlói-tó 
» Tompa Mihály Emlékház,
   Gömöri Sírjelgyűjtemény, Kelemér
 
» Gyári középületek (Olvasó,
   Kaszinó, stb.), Ózd 

» Néhány túraajánlat 

Kulturális utak

A Németországból induló, mára már több ország területén áthaladó Vaskultúra útja az ipari kultúra emlékhelyeit érinti, felhívva a figyelmet a technikatörténeti értékekre. Magyarország, ezen belül a kistérség 2001-ben csatlakozott a mozgalomhoz, azóta kiadványok és rendezvények hívják fel a figyelmet az értékekre.

Miskolc felől érkezve Upponynál lép be az útvonal a térségbe, ahol érinti a vasércbányákat. Királd szénbányászati emlékhelyei után a Putnok és Bánréve vasútállomása érdemel figyelmet. Ózdon a gyári üzem- és középületek, valamint az egykori gyárat övező egységes építészeti stílusú munkástelepek kínálnak látnivalót. Farkaslyuk és Somsály-bányatelep szintén a szénbányászat emlékeit őrzi. Borsodnádasd gyári víztározói, munkáskolóniái és a csak távolról megtekinthető üzemépületei a korábbi lemezgyártásra és szénbányászatra utalnak. A látottakhoz az Ózdi Városi Múzeum és Szabadtéri Gyűjteménye, valamint a borsodnádasdi Helytörténeti Gyűjtemény ad történelmi hátteret és további információt. Az útvonal ezt követően Salgótarján felé halad tovább.

A Gótikus út a rimaszombati járásban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatja be a gótikus falfestészet kincseit, a Sajó-Rima Eurorégió egyik közös programjaként. Bejárva a Szlovák Érchegység hegyeit-völgyeit, az Aggteleki-karszt és az Ó-Bükk vadregényes tájait, elvezet az egyházi és világi műemlékekhez.

Állomásai: Tiszolc (Tisovec), Rimabreznó (Rimavské Brezovo), Kiéte (Kyjatice), Kraszkó (Kraskovo), Rimabánya (Rimavská Baňa), Orlajtörék (Malé Teriakovce), Rimaszombat (Rimavská Sobota), Jánosin (Rimavské Janovce), Rimaszécs (Rimavská Seč), Zsíp (Žíp), Rudabánya, Tornaszentandrás, Szalonna, Rakacaszend, Szentsimon, Vizsoly.