Főoldal Látnivalók a kistérségben
Arlói-tó PDF Nyomtat Email

A 8,1 ha-os tó a múlt századi felszín alatti bányaművelés miatt bekövetkezett külszíni „suvadás”, hegycsuszamlás eredményeként jött létre. Ma kedvelt üdülő- és horgászhely.

A XIX-XX. század tágan értelmezett fordulóján intenzív bányászat folyt Arló keleti részén. A szén kifejtése érdekében rendszeresen végezek földalatti robbantásokat, amelyek rezgése természetesen a felszínen is hatott. Emiatt a laza szerkezetű Csahó-hegy nyugati feléről három ízben is leszakadt egy-egy jelentősebb földtömeg (utoljára 1927-ben), ami elzárta a Szuhony-patak völgyét. A természetes völgyzárógát megakadályozta a közel 10 km hosszú völgy vízgyűjtő területéről a csapadék és forrásvizek lejutását, és a völgy fenékén a szántók, legelők helyén képződött egy tó.

A sajátos formájú tó festői szépségű hegyek közé ékelődött, nem véletlen, hogy partján sorra épültek – közművesített - víkendházak. A tóhoz tartozó területen kemping és strandfürdő működik. A fürdés mellett lehet evezni és horgászni is. A Csahó-hegyre felnézve pedig, bár egyre jobban visszafoglalja a növényzet, még lehet látni az egykori suvadás sebét.